{ "title": "Erkeklerde Yumurtalık Kanseri", "image": "https://www.yumurtalik.gen.tr/images/Erkeklerde-Yumurtalik-Kanseri-27781.jpg", "date": "19.01.2024 05:42:35", "author": "burçin güngör", "article": [ { "article": "Erkeklerde yumurtalık kanseri, Erkeğin yumurtalığı adı verilen testisler skrotum isimli bir cilt kesesi içinde penisin hemen altında asılı bulunan 2 adet organdır. Tesisler erkekler ergenlik dönemine girdiği andan itibaren kadının döllenmesini sağlayan spermleri üretir. Ayrıca testisler erkeksi özellikleri sağlayan testosteron hormonu üretir.

Testislerde gözlenen ağrısız yumrular ya da hafif şişlikler genellikle temiz sonuç verir. Ancak yine de testiste görülen hafif şişlikler ya da yumrular önemsenmelidir. Her yumru ya da şişlik bir kanser belirtisi değildir. Kanserli yumrular genellikle bir bezelye büyüklüğünde ya da bezelyeden daha küçük boyutta olabilirler. Genellikle ağrısız da olsa bazı erkekler karın alt bölgesinde ağrı ya da testislerde ağırlık hissedebilirler.

Erkekte görülen yumurtalık kanserine sebep olan faktörler nelerdir?

Erkeklerde yumurtalık kanseri, sebebi tam olarak bilinmese de bazı etkenlerin bu oluşuma sebep olduğu düşünülmektedir. Bu etkenlerden şu şekilde bahsedilebilir;
Erkekte görülen yumurtalık kanseri metastaz yapar mı?

Erkeklerde yumurtalık kanseri varsa eğer vücudun başka bölümlerine metastaz yapabilir. Özellikle karın bölgesinin arka kısmında yer alan lenf bezlerine sıçrayabilirler. Bu durumlarda erkeklerde sırt ağrısı şikâyeti görülür ya da göğüs bölgesinin arkasında lenf kısımlarına sıçramışsa bu durumda kişide göğüs ortasında batma, göğüste şişlik, öksürük, nefes alıp vermede ve yutkunmada zorluk gibi belirtiler verebilir. Erkeklerde yumurtalık kanseri metastaz yapması halinde vücudun başka bölgelerinde de kanserli lenf düğümleri olan yumrular ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra, testis kanserinin akciğerlerin dışındaki organlara yayılması nadir olarak görülmektedir.

Erkeklerde yumurtalık kanseri tanısı koymak oldukça zor olduğundan detaylı inceleme talep edilmelidir. Her kanser türünde olduğu gibi erkeklerde yumurtalık kanserinde de erken teşhis önemlidir. Erken teşhis tedaviyi kolaylaştırmakta hayatta kalım oranını arttırmaktadır. Aksi taktirde tedavi süreci zorlaşacak ve metastaz riski artacaktır. Bu yüzden vücudunuzu tanımalı ve belli aralıklarda testis kontrolü yapmalısınız. Genellikle 2 testisinde kanserli olması nadirdir. Bu yüzden birini diğeri ile kıyaslamanız kolaylıkla mümkün olacaktır. Normal şartlarda nazikçe kontrol yaparken testisin arka kısmındaki yumuşak kanalı hissetmelisiniz. Testis düz olmalı şişlik, boyut farkı ya da yumruya rastlama malısınız. Kendi kontrolünüzü yaptığınızda farklılık hissederseniz eğer vakit kaybetmeden Uzman bir doktora görünmelisiniz.
" } ] }