{ "title": "Erkeklerde Yumurtalık Şişmesi", "image": "https://www.yumurtalik.gen.tr/images/Erkeklerde-Yumurtalik-Sismesi-95915.jpg", "date": "21.01.2024 08:37:39", "author": "Muhiddin DOĞAN", "article": [ { "article": "
Erkeklerde yumurtalık şişmesi, Erkeklerde testisin etrafını saran zarların arasındaki sıvının artmasıdır. Halk dilinde ise torbaların şişmesi ya da su toplamasıdır. Bu şişmenin belli başlı nedenleri vardır. Hastalık ciddi değildir, her erkekte doğuşta %10 bu hastalık vardır, ancak zamanla kendiliğinden iyileşir. Hastalık estetik bir hastalık olduğu için kişinin bazı hareketlerini kısıtlar. Bacak bacak üstüne atamaz, pantolon içinde insana rahatsızlık verir.

Erkeklerde yumurtalık şişmesi nedeni; Testis şişmesi (Hidrosel) aslında testisin içinde bulunduğu torbanın içinde bir zar vardır, bu zar testisleri çeşitli darbelerden korur diğer bir deyimle testisin korunmasını sağlayan zırh diye tanımlayabiliriz. Torba ile zar arasında koruyucu görev yapan sıvı bulunur. Bu sıvının miktarı ortalama 5-10 cc arasındadır. Bazı nedenlerden dolayı bu sıvı miktarının artması ya da emilimin olmaması nedeniyle buradaki sıvı miktarı artar ve şişme meydana gelir. Su toplama sırasında herhangi bir ağrı ve rahatsızlık olmaz. Şişkinlik ne kadar büyüse bile üstüne basılınca acı ve sancı hissedilmez. Böyle bir rahatsızlığı olan ancak sıkışma nedeniyle rahatsızlık duyar. Yumurtalık şişmesi ne kadar da rahatsızlık vermezse de dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Rahatsızlıkların %10 nu testis tümörlerinin, testis kanserlerinin bir yan bulgusu olarak çıkabilir. Bunların dışında yumurtalıklara alınan bir darbe sonucu da su toplanması meydana gelebilir.

Yumurtalık şişmesi tedavisi; Yumurtalık şişmesi vakalarının başlangıcında mutlaka konunun uzmanı hekime başvurulmalıdır. Ağrı ve sızı yok önemsiz bir vaka diye hekime başvurmama ileride daha ciddi bir hastalıkların meydana gelmesine sebep olur. Erkeklerde yumurtalık şişmesi rahatsızlığını ortadan kaldırmanın tek yolu cerrahi müdahaledir. Hastaların cerrahi olarak iğne ile su çekilmesini kabul etmesi gerekir. Hastalıktan tamamen kurtulmanın yolu ise testis zarlarının cerrahi müdahaleyle yapısının değiştirilmesidir. Yapılan tetkik ve kontrollerde kötü huylu tümörlere rastlanılması durumunda cerrahi müdahale hastanın isteğine bırakılmaz. Eğer kötü huylu tümör tespit edilmesi durumunda ameliyat olunmazsa herhangi bir sağlık rahatsızlığı olmaz ancak estetik açıdan görünüş rahatsızlığı ve rahat hareket edememe gibi durumlar ortaya çıkar. Her durumda hekim tavsiyelerine kulak verip verilen tedavileri uygulamakta fayda vardır.
" } ] }