{ "title": "Hamilelikte Yumurtalık Kisti", "image": "https://www.yumurtalik.gen.tr/images/hamilelikte-yumurtalik-kisti.jpg", "date": "20.01.2024 07:53:18", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
Hamilelikte yumurta kistleri, Bayanlarda hamilelikte veya hamilelik öncesinde yumurtalıklarında kistler oluşabilmektedir. Hamilelikte ortaya çıkan yumurta kistleri nadiren görülmektedir. Hamilelikte yumurtalık kistleri erken gebelikte ultrason grafiğinde, yumurtalıklarda kist oluşumlarını görülebilmesi için en uygun zamanlar olarak bilinmektedir. Çünkü zaman geçtikçe gebelik ilerleyecek rahmin büyümesi gerçekleşip ultrasonografide kist oluşumların görülmesi oldukça zorlaşacaktır. İster hamilelik öncesinde isterse hamilelik sonrası yumurtalık kistlerin de olduğu gibi, bilhassa gebelik sonrası döneminde görülen yumurtalık kistlerin de göz önünde bulundurulması gerekli önemli birkaç husus vardır.

Kistin iç yapısı ve kistin boyutu göz önünde bulundurulmalıdır. Kistin tek taraflı ve bütünüyle sıvıdan oluşmuş bir iç yapıya sahip olması bu kistin kansere bağlı kalma riskini önemli derecede azaltmaktadır. Hamilelerin genç olması, gebelikte saptanan yumurta kisti habis, yani kötü huylu olma olasılığını daha da azaltmaktadır. Genellikle gebelikte saptanan yumurta kistlerinin birçoğu bu özelliği taşımaktadırlar. Yumurta kistinin büyüklüğü de gebelik döneminde veya erken lohusalık döneminde yumurtalık kistine bağlı olarak meydana gelebilecek sorunlar için iyi bir yol gösterici olmaktadır. Herhangi bir sınır olmaması ile 10 veya daha fazla santimetre çapı bulunan kistleri lohusalık ve gebelik döneminde ortaya çıkması acil ameliyat gerektirmesi veya boğulmayı gerekmesi olasılığı daha yüksek olarak görülmektedir.

Hamilelikte en sık görülen yumurtalık kistleri ise, erken gebelik döneminde görülen ve yumurtalık kisti gibi görünen yapısı sarı cisim olarak görünen normal gebelik yapısıdır. Gebelikte hormon desteği veren bu sarı yapı, gebeliğin ilerleyen zamanlarında kendiliğinden ortadan kaybolmaktadır. Bazı gebeliklerde de çok büyük boyutlara ulaşmakta, daha sonra ise gebeliğin ilerleyen zamanlarına kadar görülebilmektedir. Yapısı sarı cisim olan yumurtalık kistleri, gebelik döneminde herhangi bir sıkıntı yapma riskleri çok düşük olan kistlerdir.

Yumurtalık kistlerin de sarı yapıda olan kistin yanında genellikle genç kadınlarda daha sık görülen kist türlerinden birisi de \"işlevsel kistler\" denilen ve gebelik döneminde de görülen bu kistler, yumurtlama sırasında oluşan foliküllerden birisinin çatlamak yerine büyümeye daha da devam ederek kist haline gelerek oluşmaktadırlar. Bu şekilde oluşan kistlerin gebelikte sıkıntı çıkarıp çıkarmayacağı ise kistin çapıyla alakalıdır.

Çok sık görülen bu iki kist türünün yanında gebelik sonrası dönemlerinde yumurtalıklarda her türlü kist görülebilmektedir. Çok nadir olarak görülen bu kist türlerinde tedavi şekli ve türü yine habaset şüphesi riskinin olup, olmamasına ve kistin büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir.

Gebelikte oluşan yumurtalık kistlerinin tedavisinde, ameliyat gerekli olanlar, olma olasılığı çok düşük olan habaset şüphesi düşünülen her kist (Çift taraflı kistler, içlerinde bol sıvıyla birlikte sert alanlar da bulunan kistler, çok büyük kistler gibi) gebeliğin hangi zamanında olursa olsun cerrahi operasyonlarla çıkarılır. Şüpheli durumlarda yapılması gereken MR incelemesi ise kist hakkında bize daha iyi bilgi verebilir.

Yumurtalık kistinin çapının 5 santimetre ve daha az olan çapının altında olduğu ve torsiyon gibi bir sorunla karşılaşılmadığı kistlere genellikle, gebelikte döneminde herhangi bir müdahale yapılmaması tercih edilmektedir. Yumurtalık kist çapının 5-10 santimetre arasında ise böyle durumunda, iç yapısı tümüyle sıvı olduğu belirlenmiş kistlere de herhangi bir sorun çıkarmadıkları zaman müdahale edilmemesi tavsiye edilmekle birlikte iç yapısı değişik olan kistlerinde ameliyatla çıkarılması daha uygun olmaktadır. Kist çapının 10 santimetreden daha fazla olması durumunda beklenilmesi, bir yandan torsiyon riskinin yüksek olması, diğer yandan da kistin habis olma olasılığının nedeniyle cerrahi operasyon riskli olabilir.
" } ] }