{ "title": "Kadınlarda Yumurtalık Kisti", "image": "https://www.yumurtalik.gen.tr/images/Kadinlarda-Yumurtalik-Kisti-83889.jpg", "date": "20.01.2024 17:58:06", "author": "Duygu Çakır", "article": [ { "article": "Kadınlarda yumurtalık kisti; neden oluştuğu tam olarak bilinmeyen yumurtalık kistleri, genellikle iyi huylu olan kistlerdir. Yumurtalık kistleri, içi sıvı dolu keseciklerdir. Bu kistler yumurtalıklarda cep şeklinde oluşum halinde olabilirler. Folikül kistleri belirti vermezler. Kadınlarda her adet döngüsünde yumurta gelişir. İçleri sıvı ile dolan bu kesecikler yumurtlama gerçekleştiği zaman içlerinde kan oluşan yapılardır. Her ay adet döngüsünde dışarı atılırlar. Bu yapılar dışarı atılamadıklarında yumurtalık kistleri oluşturabilir. Fakat bazı durumlarda östrojen hormonu salgılanır ve adet düzensizliğine sebep olabilir. Yumurtalık kistleri ultrason incelemesi sırasında görüntülenir. Adet gecikmeleri şikâyeti olan kadınlarda akla yumurtalık kistinin olabileceği ihtimali getirilmelidir. Yumurtalık kistleri genellikle tedavi gerektirmeden kendiliğinden yok olabilmektedir. Ancak bazı yumurtalık kistleri kişiyi rahatsız edecek boyutlara ulaştığında cerrahi müdahale yapılabilir. Yumurtalık kistleri menopoz sonrasında kötü karakter kazanabilir. Fakat bu duruma nadiren rastlanır. Bazı ilerleyen vakalarda yumurtalıkların yırtılmasına sebep olan kistler kanamalara ve ağrılara sebep olabilir. Bu gibi belirtilerde doktora başvurulmalıdır. Tedaviye başlamadan önce gerekli tahlil ve tetkikler yapılır ve uygulanacak tedavi yöntemi belirlenir.

Kadınlarda yumurtalık kisti belirtileri nelerdir?
Kadınlarda yumurtalık kisti; yumurtalık kistlerinin varlığı doktor tarafından belirlenmiş ve hiçbir şikâyete yol açmıyor ise 1 veya 2 ay izlenmelidir. Bunun sebebi bazı yumurtalık kistlerinin müdahale veya tedavi edilmeden yok olabilen yapıda olmalarıdır. Yumurtalık kistlerinin yapı itibarı ile birbirinden farklı çeşitleri olabilmektedir.

Çikolata kisti: İçi koyu kıvamlı ve kahverengi bir sıvıyla dolu keselerdir. Genellikle rahim içinde yapışıklık ile görülebilmektedir.

Dermoid kistler: Doğuştan anomali şeklinde oluşan bir durumdur. İçinde koyu yağ kıvamında oluşumlar gözlenebilen ve saç veya diş yapıları bulunabilen kistlerdir. Genellikle yumurtalık kanseri izlenimi uyandıran yapılar olduklarından cerrahi müdahale ile çıkarılmaları gerekir.

Fibrom: İçi sert yapılı kitlelerdir. Cerrahi müdahale ile çıkarılması gereken yapılardır.

Kanser olabilen kistler: Uygulanacak tahlil ve tetkikler sonucunda sert yapılı görünüme sahip olan bu kitleler cerrahi müdahale ile alınmalıdır. Cerrahi müdahale esnasında patolojik inceleme yapılır ve çıkan sonuca göre hareket edilir.

Kadınlarda yumurtalık kisti; ihmal edilmemesi gereken ve hayati risk taşıyan hastalıklardandır. Kesinlikle Uzman bir doktora başvurulmalıdır.
" } ] }