{ "title": "Sağ Yumurtalıkta Kist", "image": "https://www.yumurtalik.gen.tr/images/sag-yumurtalikta-kist.jpg", "date": "19.01.2024 11:21:36", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Sağ yumurtalıkta kist, yumurtalık kisti içi sıvıyla dolu olup, sağ ve sol yumurtalıkta ya da her ikisinde birden oluşabilir. Boyları 1-2 cm'den 30-40 cm'ye kadar farklı büyüklükte olabilir. En belirgin belirtileri cinsel ilişkide ağrı, kasıklarda ağrı, adet döneminde ağrı olmasıdır. Eğer kistlerde burkulma ve patlama diye tabir edilen durumlar olursa, mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma gibi belirtilerde meydana gelebilir.

Sağ yumurtalıkta görülebilen kist türleri

Yumurtalık kistlerinin çeşitli türleri bulunmaktadır. Korpus luteum kisti, teka lutein kisti, folikül kisti yumurtalıklarda görülen fonksiyonel kistler arasındadır.

Folikül kisti: bu tür kistler gelişen folikülde yumurtlama meydana gelmemesi halinde oluşur. Boyutları 3-5 cm'ye kadar olan kistler, birkaç ayın içinde kaybolur. Bazen kasık ağrısına yol açabilirler. Kistlerin patlaması halinde, kasık bölgesinde keskin bir ağrı hissedilir. Genellikle adet döneminin ortasında bu ağrı olur. Kistler kendiliğinden kaybolmazsa, tedavi uygulanır.

Korpus luteum kisti: Kadınlarda normalde yumurtlama olduktan sonra korpus luteum denilen bir yapı oluşur. Bu yapı gebelik olmazsa kendiliğinden yok olur. Bazen yapının kaybolmaması halinde, içi kanla ve sıvıyla dolu kist haline dönüşür. Boyları genellikle 4-5 cm'ye kadar olur. Bu kistlerde birkaç ayın içinde kendiliğinden kaybolabilir.

Hemorajik kist: Kistin içine kanam olmasıyla oluşan kistlerdir. Oldukça sık rastlanan bu yumurtalık kistleri de kendiliğinden kaybolabilir.

Teka lutein kisti: bu kistler gebelikte HCG hormonun yükselmesi nedeniyle yumurtalıkların aşırı uyarılmasıyla oluşur. Özellikle çoğul gebeliklerde daha fazla oluşurlar. Gebelikten sonra HCG hormonu düştüğünde kistlerde kaybolur.

Dermoid kist: bu kistlerde gebelikte yüksek HCG hormonu nedeniyle oluşur ve yumurtalıkta genellikle tek taraflı ortaya çıkar. HCG düzeyi normale indiğinde, kistlerde kendiliğinde kaybolur.

Çikolata kisti (Endometrioma): bu kistler rahim iç tabakasının yumurtalıklarda olması ve burada kistleşmesi sonucunda oluşur.

Sağ yumurtalıkta kist gebeliğe engel olur mu?

Genellikle yumurtalık kistlerinin gebeliğe engel olmadığı bilinir. Kistin varlığı halinde ya da kaybolduğunda kadının hamile kalması mümkündür. Fakat çikolata kisti yüzünden yapışıklık gibi sorunlar meydana geldiyse, gebeliğe engel sorunlar olabilir. Bu durumda hastanın tedavi edilmesi gerekebilir.

Sağ yumurtalıkta kist belirtileri nelerdir?

Genellikle yumurtalık kistleri fazla belirti vermez. Kist denilen yapılar vücudun her yerinde görülebilir. Yumurtalık dışında kist meydana gelirse, buralarda organların işlevlerine engel olduğundan, çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak yumurtalık işlevine engel olmadıklarından burada fazla rahatsızlık vermeden gelişirler. Bazen kasık ağrısı, adetlerde ağrı, adet düzensizliği gibi belirtiler görülür. Kistin patlaması ya da burkulması söz konusu olursa, hastada mide bulantısı, kusma, baş ağrısı gibi belirtilerde ortaya çıkabilir.

Sağ yumurtalıkta kist tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Kistlerin fazla belirti vermemesi nedeniyle genellikle rutin muayene sırasında teşhis edilirler. Eğer hastada ağrı varsa, yumurtalık kistinin bulunduğu tarafa göre sağda ya da solda ağrı hissedilir. Fakat sağ yumurtalıkta ya da sol yumurtalıkta kist fazla şiddetli ağrıya yol açmaz. Otururken, dizlerle karın bölgesi sıkıştırılırsa ağrı daha fazla hissedilir. Bu nedenle yumurtalık kisti tanısı kolay olur. Yapılacak muayene ve ultrason tetkiki ile teşhis konulabilir. Tedavi için kistin türü tespit edilir. Eğer kist kendiliğinden kaybolacak türden olursa, sadece takip edilir. Bu sırada kistin küçülmesi amacıyla doğum kontrol hapları kullanılır. Kistler küçülmez ya da kaybolmazsa cerrahi olarak yerinden çıkarılır. Özellikle 8-10 cm çağlı olanlar ameliyatla çıkarılır.
" } ] }