{ "title": "Sol Yumurtalıkta Kist", "image": "https://www.yumurtalik.gen.tr/images/sol-yumurtalikta-kist.jpg", "date": "19.01.2024 23:40:35", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Sol yumurtalıkta kist, kadınların çoğunda görülen sorunlardan biridir. Ancak kadınlarda fazla rahatsızlığa yol açmadığından, genellikle tedaviye gerek kalmaz. Ancak sol yumurtalıkta oluşan kistler farklı türde olabilir. Çünkü yumurtalık dokusundaki hücrelerde farklıdır. Bu yüzden yumurtalık dokusu çeşitli hormonların etkisinde olur. Hücreler bu nedenle büyüyerek, kistleşme eğilimine girer. Kist içinde sıvı olan, farklı bir dokuyla çevrelenmiş yapıdır. Çevresinde olan yapı kist duvarı olarak tanımlanır. Kistin oluşumu yine vücudun kendi mekanizmasının etkisiyle olur. Sürekli olarak yenilen hücreler ve hücrelerin ürettiği salgılar, herhangi bir anormallikte sıvı birikime yol açar. Sıvı birikimi daha farklı dokularla çevrelendiğinde, kistin oluşu söz konusu olur. Vücuttaki tüm dokularda kist meydana gelebilir. Normalde vücuttaki kistler kolay fark edilir, çünkü organların işleyişini bozarlar. Ancak yumurtalıklarda oluşan kistler bu etkiyi göstermediğinden, fark edilmeleri güç olur. Eğer yumurtalık kisti tespit edilirse, mutlaka yumurtalığın işlevinde bozukluğa yol açtığı içindir. Gerek sağ yumurtalıkta gerekse sol yumurtalıkta kist oluşumu iki farklı şekilde olabilir. Oluşumuna göre fonksiyonel ve tümöral kist şeklinde tanımlanır.

Sol yumurtalıkta neden kist olur?

Yumurtalıklarda oluşan kistlerin en önemli nedenleri hormonal düzensizliklerdir. Adet döneminde kadınların yumurtalıklarında olan, yumurta hücresini içine alan 3 cm ebadında folekül denilen kist oluşur. Bu çatladığı zaman yumurta açığa çıkar. Kadın gebe kalmazsa, bundan yaklaşık 14 gün sonra âdet kanaması olur. Hormonal sorunlar yüzünden kistin çatlamaması durumunda, bunun büyüklüğü aynı şekilde kalabilir ya da büyüyebilir. Ayrıca aşırı radyasyonda oluşan yumurtalık iltihapları sağ ve sol yumurtalıkta kist oluşumuna neden olabilir. Yumurtalık kisti genellikle adet gören kadınları etkiler. Adet görmeyen ve menopozda olanlarda nadiren görüür. Özellikle ailede yumurtalık kanseri ve rahim kanseri varsa, kadınlar yumurtalık kisti bakımından riskli kabul edilir.

Sol yumurtalıkta kist belirtileri nelerdir?

İyi huylu ve kötü huylu şekilde oluşan kistlerin en fazla görülenleri iyi huylu olanlarıdır. Özellikle yumurtalıklarda oluşan kistler fazla belirti vermez. Bu açıdan kistler genellikle kadının rutin kontrollerinde fark edilebilir. Ancak belirti veren sol yumurtalık kistleri genellikle adet düzensizliğine, karında şişkinliğe, karında ağrıya, sindirim sistemi sorunlarına, idrar yolu yakınmalarına yol açar. Genellikle büyümediklerinde şişliğe yol açmaz, ağrı etkisi göstermez. Ancak yumurtalık kisti dönmesi ya da patlaması gibi bir sorun yaşanırsa, bu akut karın ağrısına yol açabilir. Kistin mesaneye baskı yapması sıkça idrara çıkmaya yol açarken, rektum bölgesine baskı yapması da dışkılama sırasında ağrıya, kabızlığa yol açabilir. Nadiren iştahsızlık, kilo kaybı, mide bulantısı gibi etkilere yol açabilir.

Sol yumurtalık kistleri

İnklüzyon kisti: bu genellikle rahim ameliyatlarında görülen fonksiyonel olmayan kisttir. Mikroskobik boyutta olduğundan, kolay belirti vermez. Bunlar yumurtlamadan sonra yumurtalık çeperindeki bozulma yüzünden, iyileşme sırasında dokudaki germinal epitel hücrenin kalmasıyla oluşur.

Folikül kist: bu türde olanlar genellikle gençleri etkiler. Yumurta hücresinin çatlamaması yüzünden bu kistlerin oluştuğu düşünülmektedir. Berrak bir sıvıyla dolu olan kistler, 2-3 cm'ye kadar olur. Komplikasyonlara yol açmaz, fazla belirti vermezler. Genellikle tedavi edilmeden kendiliğinden yok olurlar. Bazen kistlerin küçülmesi için doğum kontrol hapı kullanılır. Küçülmezler ise operasyonla alınabilirler.

Korpus luteum kist: Yumurta hücresi normalde yumurtlamadan sonra farklılaşır ve korpus luteum dokusu oluşur. Dokuda sıvı birikimi olması yüzünden kistler oluşur. 3-4 cm büyüklüğündeki bu tür sol yumurtalık kistleri adetin gecikmesine yol açarlar.

Teka lutein kist: Hormonlar aşırı salgılandığında yumurtalıkta bu tür kistler oluşur. Bunlar genellikle 20 cm'ye kadar büyüyebilir ve çift taraflı yani sağ ve sol yumurtalıkta birden oluşabilir. Kistlerin cerrahi girişimle alınmaları gerekebilir.

Gebelik luteoması: bu tür yumurtalık kistleri gebelik döneminde oluşur. 20 cm'ye kadar büyüme gösterebilirler. Bu kistlerde hormonların etkisiyle vücutta kıllanma meydana gelebilir. Sol yumurtalık kistleri bu türden olursa, gebeliğin sonlanmasıyla birlikte yok olurlar.
" } ] }