{ "title": "Yumurtalık Dönmesi", "image": "https://www.yumurtalik.gen.tr/images/yumurtalik-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 08:43:22", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Yumurtalık dönmesi, tıp dilinde over torsiyonu olarak tanımlanan hastalık kadınlarda şiddetli karın ve kasık ağrısına neden olabilir. Yumurtalık dönmesi bazen hiçbir belirtiye yol açmayabilir. Bazı vakalarda şikâyet konusu over torsiyonu olmadığından tanı için gecikmiş olunabilir ve ciddi semptomlar ortaya çıkabilir.

Yumurtalık Dönmesi Nedir?

Yumurtalıkların normal şartlarda ucunun biri karın yan duvarında, diğeri ise serbest olarak durur. Bu bağ dokusu içerisinden kan damarları geçiş yapar. Yumurtalık farklı nedenlerden dolayı bu bağ dokusu etrafında dönerse kan akımı azalır ya da kan akımı hiç gerçekleşmeyebilir. Yaşanan bu durum yumurtalık dönmesi olarak tanımlanır. Genellikle yumurtalıklarda gelişen bir ya da birden fazla kist ya da farklı bir nedene bağlı olarak büyüme gerçekleşen yumurtalıklarda oluşum gösterir. Örneğin, tüplerin fazla uzun olması ya da doğumsal kusurlarda yumurtalık dönmesine neden olabilir. Yumurtalık dönemsi genellikle tek tarafta olur ve daha fazla sağ yumurtalıklarda ortaya çıkar.

Yumurtalık Dönmesi Ne Sıklıkta Görülür?

Yumurtalık dönmesi genellikle her yaş grubunda görülebilen bir sorundur. Ancak %75 oranında 30 yaş altı kadınlarda görülür. Ayrıca kayda alınmış yumurtalık dönmesi vakalarının %20'si de gebelik döneminde görülmektedir.

Yumurtalık Dönmesi Neden Olur?

Yumurtalık dönmesinin neden kaynaklandığı her zaman tespit edilemeyebilir. Fakat aşırı büyük, ağır ve hareketli bir yumurtalık, yumurtalık dönmesinin başlıca nedenleri arasındadır. Yumurtalıklarda oluşan dermoid kistler de yumurtalık dönmesi için risk faktörüdür. Dermoid kistlerin içi, saç, deri, diş ve yağ gibi farklı maddeler ile dolabilir. Bu kistler oldukça ağır olur ve yumurtalıkların hareket etmesine yol açabilir. Yumurtalık dönmesinin %50-80 arası dermoid kistler nedeniyle ortaya çıkabilir. Yine bebek sahibi olmak için uygulanan kısırlık tedavilerinde yumurtalıkların uyarılması için kullanılan ilaçlar da yumurtalık dönmesine yol açabilir. Yumurtalık dönmesi için diğer bir neden de gebelik sürecidir.

Yumurtalık Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık dönmesinde karşılaşılan en tipik belirti şiddetli karın ağrısıdır. Yumurtalık kendi etrafında döndüğü için yumurtalığa kan akışı azalır ya da tamamen durur. Bu durumda dokular oksijensiz kalarak iskemi ortaya çıkar.

Yumurtalık Dönmesinde Tanı Nasıl Konulur?

Yumurtalık dönmesinde tanı genellikle muayene ile ve hastanın şikâyetleri doğrultusunda konulabilir. Yumurtalık dönmesinde yaşanan ağrı tipiktir. Fakat tanı için akut apandisit ve dış gebelik gibi pek çok faktör göz önünde bulundurulur. Ultrasonografi ile yumurtalığın normalden büyük, kistik bir yapıda olduğu tespit edilebilir. Ultrasonografi bulguları kan dolaşımının ne derecede etkilendiği ve yumurtalık dönmesinin süresine bağlı olarak değişebilir. Yumurtalık dönmesi için kesin tanı yöntemi laparoskopi yöntemidir

Yumurtalık Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yumurtalık dönmesi cerrahi ile tedavi edilir. Dönen yumurtalık laparoskopi yöntemi ile eski haline getirilir. Operasyon gerçekleşene kadar hastanın ağrılarını azaltmak amacıyla ağrı kesici kullanılabilir. Yumurtalık dönmesi erken dönemde fark edilmişse cerrahi nedeniyle kalıcı bir hasar oluşmaz. Fakat tedavi için geç kalınmışsa, kan akımı uzun dönem kesilmişse yumurtalık dokusunda nekroz oluşabilir. Nekroz dokuların canlılığını kaybetmesi olarak tanımlanabilir. Bu gibi olasılıklarda yumurtalığın alınması en iyi tercih olur.
" } ] }