{ "title": "Yumurtalık Hastalıkları", "image": "https://www.yumurtalik.gen.tr/images/Yumurtalik-Hastaliklari-43894.jpg", "date": "21.01.2024 12:44:44", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Yumurtalık hastalıkları; Yumurtalık organı karın boşluğunun olduğu yerde rahime bağlı olarak iki tarafta asılı şekilde yerleşmiştir. Vücutta iki tane bulunmaktadır. Üremeyi sağlayan temel organlardan biridir. Tıpta erkeklerde olana yumurtalığa testis, kadınlardaki ne ise over veya ovaryum denilmektedir. Kadınların yumurtalıkları karın alt kısmında yerleşik bulunmaktadır. Erkelerin yumurtalıkları ise vücutlarının dış bölümünde kese yani skrotumun içerisinde bulunur. Erkeklerinin dışarıda kese içinde bulunmasının nedeni vücut sıcaklığından korunması amaçlıdır. Üreme dışında hormon üretme görevleri de vardır. Ürettikleri hormonlar erkeklerde testosteron, kadınlarda ise östrojen ile progesteron salgılar. Kadın yumurtalığının içerisinde oosit isminde ufak yumurtacıklar vardır. Dünya'ya gelen kız çocuğunda bu ufak yumurtacıklar bir milyon civarındadır. Fakat ergenliğe kadar bir kısmı yok olur. Neredeyse dört yüze yakın yumurtacık kalır. Dört yüz yumurta ise kadınlarda düzenli bir şekilde her ay dışarı atılır. Yumurtaların dışarı atımı adet döngüsünün ortasında olmaktadır. Kısacası adet olunan zamanın ilk gününden itibaren on dördüncü gününde olmaktadır. Bu değerli ve hassas organ birçok yumurtalık hastalıkları ile karşı karşıya kalır.

Yumurtalık hastalıkları nelerdir?

Polikistik over: Kadınların karşı karşıya kaldığı bir hastalıktır. Vücuttaki yumurtacıkların dışarı atılmamasından kaynaklı cidarda oluşan küçük kistlerdir. Bu rahatsızlıkta hormon dengesinin bozulmasından dolayı adet gecikmesi yaşanır. Vücutta erkek şeklinde kıllanma da görülür. Çoğunlukla şişman kadınlarda görülür. Metabolik sorunları da içerme ihtimali vardır. Polikistik over; kalp damar hastalığına, kısırlık, obezirte, Tip2 diyabeti, düşük gebelik gibi rahatsızlıkları da tetikler. Bu hastalığın tedavisi çocuk isteğine ve adet düzenleme göre uygulanır. Uzman hekimler ilaç tedavisinde genellikle doğum kontrol hapı tavsiye eder.

Varikosel: Erkeklerin karşılaştığı yumurtalık hastalıklarından biridir. Testis etrafında bulunan toplar damarın yetmezliğinden meydana gelen rahatsızlıktır. Varikosel hastalığını sınıflandırılmaktadır. Sınıflandırmaya göre tedavi uygulanmaktadır. Varikosel herhangi bir belirti göstermeyebilir. Kısırlık gibi sorunların oluşmasına neden olur.

Yumurtalık iltihabı: Karının alt bölümünde şiddetli ağrılar oluşur. Bunun dışında kokulu akıntı ve ateşlenme görülür. Kişi doktora giderek muayene olmalıdır. Hastada oluşan akıntının mikrobiyoljik açıdan incelemesi yapılarak teşhis koyulur. Tedavi aşamasında yatak istirahati ve antibiyotik ilaç verilir. Eğer yumurtalık iltihabı tedavi edilmez ise kronik bir hal alarak kısırlığa, tüplerin içerisinde tıkanmalara ve apse oluşumuna neden olur. Bu aşamada olan hastaların tüpleri ve yumurtalığına ameliyat uygulanır.

İnmemiş testis: Anne karnındayken testisler bebeğin karnın içerisinde bulunur. Anne adayı doğuma yaklaştığında bebekteki testisler keselerin içerisine iner. Eğer bu aşamada olan bebeğin testisleri kesenin içine inmez ise inmemiş testis olur. Karın içerisinde kalan testisler ilerleyen zamanda kısır kalma ve kanser olma riskini taşımaktadır. Bebeklerde bir yaşından evvel kesinlikle testisler keselerin içine indirilmelidir. Bu zaman içerisinde işlem yapılmaz ise testisler kesinlikle alınmalıdır. Bunun nedeni testislerin kanser olmasıdır.

Diğer yumurtalık hastalıkları ise; yumurtalık kistleri, over torsiyonu, yumurtalık kanseri, testis torsiyonu, testis enfeksiyonu, hidrosel, testis kanseri, dermoid kisti, prematür over yetmezliği, çikolata kisti ve yumurtalık tümörleri vb.
" } ] }