{ "title": "Yumurtalık Kanseri Nedir", "image": "https://www.yumurtalik.gen.tr/images/Yumurtalik-Kanseri-Nedir-88271.jpg", "date": "21.01.2024 10:30:57", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Yumurtalık kanseri nedir, Vücudumuzda bulunan yumurtalıklar vücudun ihtiyacı doğrultusunda çoğalan ya da azalan hücrelerden meydana gelir. Fakat vücudun ihtiyacı dışında oluşan hücreler normal değildir ve bunlar tümör olarak adlandırılır. Bu tümörler iyi huylu ya da kötü huylu olabilir. Genelde genç kızlarda bile gözüken bu tümörler 30 yaş altında ise normal Selim tümörler olarak adlandırılır. Fakat bunların dışında habis tümörler adını verdiğimiz kötü huylu tümörler de mevcuttur. Vücutta bulunan diğer dokuları daha işgal ederek hızlı bir şekilde bağırsaklara, mideye ve lenf bezlerine ulaşarak bütün vücuda yayılır. Bu rahatsızlığa yumurtalık kanseri adı verilir. Bu tip rahatsızlıkların vücuda yayılma olayına da Metastaz adı verilir.

Yumurtalık kanseri nedir, erken tanı mümkün müdür?

Yumurtalık kanserinde belirtiler çok normalmiş gibi gözüktüğü için erken tanı koyulması oldukça zordur. Yapılan tetkikler sonucu anlaşıldığı zamanda rahatsızlığın ilerlemiş olduğu gözükür. Bu yüzden yumurtalık kanserlerinde görülen ölüm oranları diğer kanserlere göre daha fazladır. Kadınlarda kanserden ölüm sırasını sıralamasında yumurtalık kanserleri 4 sırada yer alır. Yumurtalık kanseri yumurtalardan alınan biyopsi sonucunun patolojiye gönderilmesi ile yumurtalık kanseri öğrenilir.

Yumurtalık kanseri nedir, nasıl tedavi edilir?

Yumurtalık kanserlerinin görülme sıklığı genelde menopoz sonrasıdır. Fakat bazı hastalarda orta yaşlarda daha gözükebilir. Ayrıca yumurtalık kanseri daha önce hiç doğum yapmamış kadınlarda, doğum yapmış kadınlara göre oluşma ihtimali daha fazladır. Doğum kontrol hapı ve yumurtlamayı artırıcı ilaçların kullanımı da yumurtalık kanseri riskini arttırır. Yumurtalık kanserinde hastalığın özellikle yaşı bir başka bir başka hastalığının olup olmadığı yapılacak tedavi şeklini de oldukça etkiler. Bu rahatsızlıkta uygulanacak ilk tedavi yöntemi ilaç tedavisi yani kemoterapidir.

Bazı durumlar hastalara ekstradan Radyoterapi yani ışın tedavisi de uygulanır. Bunların haricinde yapılan cerrahi operasyonlarda her iki yumurtanın alınması ve burada bulunan tümör dokusunun mümkün oldukça çıkarılması gerekir. Hastalar ameliyattan sonra iki yıl içinde en az 3 ayda bir yer kontrol edilmeli ve kanlarında CA-125 tayinin olup olmadığı araştırılması gerekir. Bazı durumlarda rahim komple alınır. Fakat hasta genç yaşta doğum yapmak istiyorsa sadece hasta olan yumurtalık alınır. Yumurtalık kanseri ile ilgili yapılan araştırmalara göre genetik faktörlere bağlı %10 olarak genlerden geçtiğini ispatlanmıştır.
" } ] }