{ "title": "Yumurtalık Kisti Ameliyatı", "image": "https://www.yumurtalik.gen.tr/images/Yumurtalik-Kisti-Ameliyati-26582.jpg", "date": "19.01.2024 19:12:48", "author": "Songül topal", "article": [ { "article": "Yumurtalık kisti ameliyatı, genel olarak insanlarda yumurtalıklar kişinin karın boşluğunda rahmin etrafında ve rahmi bağlarla bağlı olan organlardır. Özellikle kadınlarda doğurganlığı sağlayan ana hücreler olan yumurtalar bu organlarda depolanmaktadır. Ayrıca kişilerde beyinden gelen ve salgılanan hormonların etkisi ile yumurtalıklardan salgılanan hormonlar adet döngüsünü düzenler. Genel olarak yumurtalık kistlerinin içerisinde genellikle sıvı ile dolu olurken; yumurtalık kistlerinin, çeşitli tipleri olmaktadır. Genellikle hemen hemen her kadında rastlanan yumurtalık kistlerine rastlanmaktadır. Bu durum kişilerin çoğunda​ şikâyet ve bulgular göstermez ve tedavide gerek kalmaz fakat bazen kistler içerdikleri hücre türüne bağlı olarak hormon benzeri maddeler algılayıp şikâyetlerin sebebi olmaktadır. Yumurtalık kisti, özellikle bayanların hormon salgılayan veya sorun çıkaran kistlerin içerisinde sıvı ile katı yapılarda olan ve sık rastlanan ağrılar ise kişilerde kasık ağrısı veya ilişki esnasında ağrı ve basınç hissi ve adet düzensizliği sebebidir. Genel olarak kistin patlaması durumunda kişilerde ise çok şiddetli karın ve kasık ağrısı meydana gelmektedir.

Yumurtalık kisti ameliyatı sebepleri nelerdir?

Genellikle önemsiz kistlerin oluşma sebebi hormon düzensizliklerinden kaynaklanmaktadır. Genel olarak normalde her adet döneminde yumurtalıkların boyutları yaklaşık 2 -2,5 cm'ye kadar ulaşan folikül adı verilen basit bir kist oluşmaktadır. Daha sonra bunun çatlaması sonucunda yumurtlama gerçekleşmektedir. Bu durumda kişi gebe kalmaz ise bu dönemden yaklaşık olarak 14 gün sonra adet görürler ve hormonsal düzensizlikler de yumurta taşıyan bu sıvı dolu kesecik ya da çatlamaz sabit kalır veya büyümeye devam ederek basit bir kiste dönüşürler.

Yumurtalık kisti ameliyatı sebepleri nelerdir?

Bu kistler genellikle tek taraflı olurlar ve çok fazla büyümezler ve ağrıya sebep olmazken; bu kistler kendi kendine kaybolmaktadır. Bu kistler kişilerde 5-6 cm'nin üstünde ise bu durum sapları etrafında dönme risklerinin artmış olduğunun belirtisi olurken; bu durum karşısında​ yumurtalığın alınması ve her ihtimale karşı tedbir alınmalı ve doktora başvurulmalıdır. Genel olarak kistler boyları büyümüş ise ultrason aleti ile bazı özellikler tespit edilerek her iki yumurtalıkta içerisinde katı yapıların izlenmesi sonucunda çeperinin kalın olması kistin dışına taşan yapıların olması içerisinde bölmelerin olması karın içerisinde sıvı toplanması veya bu kistlerin kötü huylu olma ihtimali yüksek olduğu için müdahale edilmelidir​.

Yumurtalık kisti ameliyatı tedavileri

Bu durum karşısında kişiler mutlaka bir operasyon tipi genellikle laparoskopi olmalarında bir sakınca yoktur. Bu uygulamayla kişinin karın kasları kesilmediği için hasta evine kısa sürede dönebilirken; kişiler ameliyat sonrası rahatsızlıkları daha az olacaktır. Bazen kistin kötü huylu olasılığı yüksek ise bu esnada doktor açık operasyona başvurabilir ve yumurtalık kistinin yerleşmiş olduğu yumurtalık dokusundan tümüyle çıkarılacağını kistin türü ve onun yumurtalık dokusu içinde konumudur. Basit yapıdaki kistler kolay bir şekilde etrafında sağlam yumurtalık dokusundan soyularak çıkartılmaktadır.

Yumurtalık kisti ameliyatı riskleri nelerdir?

Genel olarak kist aldırma ameliyatları kişilerde genel anestezi altında yapılan bir ameliyat çeşididir. İnsanlarda genel anesteziye bağlı oluşacak her türlü riskler bu ameliyat sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak bu risklerin ortadan kaldırılması ve dikkatli bir ön değerlendirme ve tecrübeli bir doktor tarafından verilen anestezi gerekmektedir. Kişilerin karından uygulanan jinekolojik ameliyatların tümünde ise genital organlarda yapışıklık sebebi riski söz konusu olurken; bu yapışıklıklar yumurtalık ve tüplerin etrafında olduklarından dolayı bu organların işlevlerini olumsuz yönde etkileyerek kısırlık sebebi olmaktadır.

Kist aldırma ameliyatlarında ön plana sadece kistin çıkarılması planlanmasına karşın sağlam yumurtalık dokusunun bulunması her zaman mümkün olmayabilir. Bu rahatsızlık her kadının bu tür ameliyatlarda kistin bulunduğu tarafta yumurtalığın alınması gibi ihtimalini bilmesi gerekmektedir. İnsanların ameliyat yapılırken; kistin kanser olduğunun düşünülmesi ve bunun ameliyat devam ederken yapılan acil patolojik inceleme ile doğrulanması durumunda da yumurtalıklarla beraber rahminde alınacağı geniş bir ameliyat yapılması gerekmektedir.
" } ] }