{ "title": "Yumurtalık Kisti Kanama Yaparmı", "image": "https://www.yumurtalik.gen.tr/images/Yumurtalik-Kisti-Kanama-Yaparmi-74168.jpg", "date": "20.01.2024 11:04:43", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Yumurtalık kisti kanama yapar mı; Kistler yumurtalıkta bulunan içi su dolu kese yapılarıdır. Etrafında zar yapısı bulunarak bu suyun etrafını sarar. Bazı kistler zararlı iken bazı kistler oldukça zararsızdır. Yumurtalık yapıları normal olarak adet gören bayanlarda oluşan kist yapısıdır. Adet dönemi bittiği zaman yumurtalıkta yer alan yumurtalardan biri büyümeye başlayarak kiste dönüşür. Adet döneminin ortaların da bu kist patlar ve kişinin bünyesine göre kanama olayını gerçekleştirir. Yumurtalıkta kist varlığının teşhisi vajina yolu ya da karın yolu ile ultrason çekilmesi sonucu belirlenebilir. Kistin iyi veya kötü huylu olduğunu görüntü belirleyebilir. Yumurta kisti olan bayanlarda adet düzensizliği, adet görememe ve lekelenme, ağrılı bir şekilde adet görme, kasıklarda ağrı, ilişki esnasında ağrı hissetme, göğüs kısmında dolgunluk ve ağrı, idrar ve bağırsak şikâyetleri, kilo alma, bulantı ve kusma, tüylenmede artış, gebe kalamama ve ani bir şekilde kasık ağrısı gibi belirtiler görülür.

Yumurtalık kisti kanama yapar mı?

Yumurtalık yapılarının büyümesi ile içerisindeki kist yapısında bulanan sıvının artışı ile gerginleşme ve kistin patlaması veya yırtılması dediğimiz olay görülür. Kistin büyüklüğüne göre kanama düzeyinde farklılık göstermektedir. Yaşanılan her kanama aslında âdet kanaması olarak yorum yapılmamalıdır. Normal bir âdet kanamasına göre ortalama üç kat daha fazla kanamaya neden olabilir kist yapıları. Normal âdet kanaması 21 ile 35 gün aralığında oluşan ve yedi günden az süren kanamalar iken fakat tam tersi yedi günden fazla süren kanamalar normal kanamalar olmadığına işaret eder. Eğer yumurtalıkta bulunan kist küçük kist ise kanamasında herhangi bir problem yaşanmaz, fakat oldukça büyük bir kist varlığı ile kanama gerçekleşiyor ise farklı problemlerin ortaya çıkmasını ve sıkıntıların oluşumuna yol gösterir. Bu tür kanamalar da bayılma, oldukça halsizlik, bilinç kaybı, şok olma, şiddetli kasık ve karın ağrısı görülür.

Yumurta kisti kanama tedavisi nasıl yapılır?

İlk olarak yumurtalıkta bulunan kistin varlığını ve nasıl yapıda olduğu teşhisi konulmalıdır ki gerekli müdahale yapılsın. Burada önemli olan kistin iyi veya kötü huylu olup olmadığını belirlemektir. Yumurtalıkta bulunan kist zararsız iyi huylu yapıda ise ilaç tedavisi verilerek yok edilebilir. Fakat kist zararlı kötü huylu olan tümör oluşturacak yapıda ise ameliyat ile alınmalıdır. Bayanlar kendilerini riske atmamak adına belirli ve düzenli aralıklar ile kadın doğum uzmanına kontrole gitmelidir. Hem kendi sağlığı hem de evlat sahibi olmak istiyorsa bunu yapmak zorundadır.
" } ] }