{ "title": "Yumurtalık Kisti", "image": "https://www.yumurtalik.gen.tr/images/Yumurtalik-Kisti-54875.jpg", "date": "20.01.2024 10:27:16", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "
Yumurtalık kisti, yumurtalıklar kadının üreme organında iki şekilde bulunmaktadırlar. Biri sağda biri solda bulunur. Her ay yumurta hücresi üretmektedirler. Yumurtalık kisti doğurma yaşındaki kadınlarda daha fazla görülmektedir. Genellikle yumurtalık kisti zarar verememesine ve kendiliğinden geçmesinin yanı sıra doktor problemlerin büyük olmayacağından emin olabilmek için yumurtalık kistini detaylı şekilde analiz etmek isteyecektir. Yumurtalık kistinin birçoğu küçük olup belirtileri de belli olmamaktadır. Bazıları ise kendiliğinden geçmektedirler. Bazıları ise burkulma, patlama, kanama sebebiyle belirtilere sebep olmaktadırlar. Karında bir ağrı ya da ilişki sırasında ağrıya sebep olabilirler. Üreme çağına ulaşmış kadınların daha çok karşılaştığı durumlardan biridir. Genel anlamda iyi seyirli olan ve tedavi edilmeden önce kendiliğinden kaybolan yumurtalık kistleri türüne göre değişmektedir.

Yumurtalık kisti belirtileri nelerdir?
Yumurtalık kisti tanısı nasıl konulur?

Yumurtalık kistinin olup olmadığı ya da iyi huylu mu kötü huylu mu tespit edebilmek için birtakım tetkikler yapılaması lazımdır. Bunun için doktor farklı teknikler kullanarak yumurtalık kistinin olup olmadığını ya da hangi türde olduğunu belirlemeye çalışır. Genellikle bu yöntemlerle yumurtalık kisti teşhis edilmeye çalışılmaktadır;
Yumurtalık Kisti neden olur?

Yumurtalık kisti çoğu zaman hormonal dengesizlikten kaynaklanabilir. Bu yüzden radyasyona, enfeksiyona, iltihaplara maruz kalmak yumurtalık kistinin oluşmasına neden olabilir.

Yumurtalık kisti çeşitleri nelerdir?
Yumurtalık Kisti patlaması nasıl gerçekleşir?

Yumurtalık kistleri her ne kadar için sıvı dolu kesecekler olsa da bu onların patlamayacağı ve sadece sabit kalacağı anlamına gelmez. Bundan dolayı yumurtalık kisti içeriği ile sıvı ani şekilde karın içinde patlayarak dökülür. Yumurtalık kisti etrafı zar ile çevrilidir. Zaman içerisinde artan kistler ince zarı da incelterek patlamaya davetiye çıkarmaktadır. Yumurtalık kisti patladığı zaman karın ağrısı ile kendini belli ettirmektedir.

Yumurtalık kisti tedavisi nasıl yapılır?

Yumurtalık kisti çoğu zaman belirti vermediği zaman doktor bu kisti teşhis edebilmesi için yaklaşık olarak 4 ile 8 hafta arasında bir izleme yapmaktadır. Genellikle fonksiyonel kist 1-2 ayda kendiliğinden geçebilir. Ama yumurtalık kistleri büyüklüğüne göre doktor bir doğum kontrol hapı tedavisi uygulamaktadır. Bu yetersiz kalırsa cerrahi işlem tavsiye edebilir. Tabi yumurtalık kistinin tedavisi, kişinin yaşına, çektiği acıya, kistin büyüklüğüne ve çeşidine göre farklılık gösterebilir. Yumurtalık kisti tedavisi yetersiz kaldığı durumlarda ameliyat devreye girmektedir. Yumurtalık kisti ameliyatında doktor yumurtalıkların içerisinde kisti almak için önerebilir. Hasta ya da hasta yakınları kabul etmesi durumda girişimlere başlamaktadır. Bu işlem yapılırken ameliyatın büyüklüğü ve küçüklüğüne göre işler değişebilir. Bazen kist alınıp yumurtalıklar bırakılabilir. Çoğu zamanda yumurtalıkların birisi ya da her ikisi de alınması gerektiğini de söyleyebilir.
" } ] }