{ "title": "Yumurtalık Şişmesi", "image": "https://www.yumurtalik.gen.tr/images/Yumurtalik-Sismesi-15985.jpg", "date": "21.01.2024 09:25:54", "author": "Şeyma Şamiloğlu", "article": [ { "article": "Yumurtalık şişmesi, Yumurtalık şişmesi yumurtanın etrafını çevreleyen zarın sıvı ile dolup şişmesi ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Halk arasındaki deyim ile torbalarının şişmesi ya da tesislerin su toplaması anlamına gelir. Operasyon gerektirmeyen ve bunun yanında sadece estetik bir şekilde rahatsız eden erkek hastaları otururken, bacak bacak üstüne atarken rahatsız edici bir durum olarak şikâyet söz konusudur. Erkek bireylerin %12lik bir kısmı hidroselli olarak doğar lakin doğumdan sonraki ilk yaşında bu durum kendiliğinden iyileşir. Bunların haricinde de skrotum içerideki iltihaplanma ya da alınan herhangi bir darbe de şişliğe neden olup bir tedavi isteyebilir.

Yumurtalık şişmesi belirtileri nelerdir?

Yumurtalık şişmesi yumurtanın etrafını çevreleyen zarın sıvı kaybedip ya da artmasıyla alakalı rahatsızlık verici bir durumdur. Yumurtalıkların şişmesinin en önemli belirtisi kendini belli etmeden ağrısız bir şekilde şişmesidir. Bu durum söz konusu olduğunda şişlik üzerine bir bası yapıldığı veya yürüdüğü zaman herhangi bir ağrı ve acı hissetmez. Bir huzursuzluk hisseder lakin bu durumda bir ağrı hissetmez. Rahatsızlıkta dikkat edilmesi gereken en önemli husus 35 yaş altındaki bireylerde kısa dönemli şişliklerde bu şişliğin tümör olabileceği ve en kısa zaman içerisinde Uzman bir hekime göstererek tedavi sürecine başlanması gerekmektedir. Yumurtalığın şişmesi bireylerin farkında olmadan testis tümörüne yakalanması ve oluşan bu tümörün hastada yan etki bırakmasıdır. Bu yan etki ağrısız ve geçicidir.

Yumurtalık şişmesi tedavisi nasıl yapılır?

Hastaların gerçek anlamda tek tedavi yöntemi cerrahi operasyondur. Hastaların bunu kabul etmemesi durumunda geçici bazı enjektör ile aspirasyon yöntemi uygulanmaktadır. Ancak gerçek tedavi yöntemi tesislerin şişmesine neden olan zarların değiştirilmesi ve tekrar böyle bir rahatsızlığa mahal verilmemesi için yapının tamamen cerrahi bir operasyona maruz kalması gerekmektedir. Bazı hastalar çok ufak şişliklerden rahatsız oluyorsa operasyon isteyebilir. Bazı hastalarda portakal büyüklüğündeki şişliklerden rahatsız olmayıp geçirdiği muayene sonrasında iyi huylu olduğu anlaşılıp cerrahi operasyona ihtiyaç duymayabilir.
" } ] }