{ "title": "Yumurtalık Tembelliği", "image": "https://www.yumurtalik.gen.tr/images/Yumurtalik-Tembelligi-42411.jpg", "date": "19.01.2024 10:15:05", "author": "Emine Gümüş", "article": [ { "article": "Yumurtalık tembelliği; yumurtalık kadın üreme organlarının en önemli parçası olup kasık bölgesinde iki yana açılan kolların ucunda yer alır. Kadınlar doğumuyla birlikte yumurtalıklarında bulunan tüm hayatı boyunca üreme için gerekli olacak yumurtaları rezervi ile doğarlar. Her adet döngüsü ile ayda bir kere yumurta üretirler. Yaklaşık olarak adetin 10. Gününden itibaren yumurta oluşur. Fakat bu süre 21. Güne kadar uzayabilir. Bu yumurta üreme için gereklidir. Her ay bir kadının bu döngüyü gerçekleştirememesi ve yumurta üretememesi durumuna yumurta tembelliği denir.

Yumurta tembelliğinin belirtileri nelerdir?

Yumurta tembelliği kadınlar için çok büyük problem oluşturmaktadır. Yumurta tembelliği kısırlık yani infertilite nedenidir.
Yumurta tembelliği olan kadının teşhisi genellikle hamile kalamama durumlarında konulabilmektedir. Uzun süre bebek şansını deneyen kadın hamile kalamayınca doktora başvurmaktadır. Bazı yumurtlama testleri ile tanı konulabilir. Adetin 3. Günü progesteron tahlili yapılır. Progesteron hormon değeri 5ng/ml üstünde ise yumurta tembelliği yok kabul edilmektedir. Ayrıca yumurta tembelliğinin tanısı için ultrason muayenesi yapılır ve yumurtaların büyüklüğü tespit edilir. Aksi bir durum söz konusu ise tedaviye başlanır.
" } ] }