{ "title": "Yumurtalık Tümörü", "image": "https://www.yumurtalik.gen.tr/images/Yumurtalik-Tumoru-85476.jpg", "date": "20.01.2024 12:42:41", "author": "Muhammed Reşat TÜRK", "article": [ { "article": "Yumurtalık Tümörü, kadınlarda en sık görülen ve tedavisi çok zor olan kansere denir. Bu hastalık hemen hemen her 100 kadından ikisinde görülen bir hastalık türüdür. Yumurtalık tümörü teşhis edildiğinde genellikle geç kalınmış ve hastalık ilerlemiş oluyordu. Dokusunda birçok yapıyı içeren yumurtalığın ana yapısında epitelyum hücreler oluşturur. Bu epitel hücrelerde embriyonik kontrolsüz bölünmeler meydana gelir ve bu kontrolsüz çoğalmalar sonucunda ise yumurtalık tümörü oluşur. Bu hastalık özellikle menopoza giren bayanlarda daha sık görülür. Bu hastalığa genetik, çevresel ve hormonal faktörler neden olmaktadır. Ailesinde meme kanseri olan kişilerde risk daha fazladır. Dediğimiz gibi genlerdeki değişimler yine yumurtalık tümörüne fazlasıyla neden olmaktadır. Hamile kalmak için, yumurtlamayı arttırıcı ilaçlar kullananlarda yine aynı şekilde daha fazla yakalanma riski vardır. Doğum kontrol haplarının kullanımı bu riski azaltır. Yumurtalık tümörü doğum yapan bayanlarda hiç doğum yapmamış bayanlara göre yakalanma riski daha azdır. Gebe kalmayan insanlarda yumurtalık tümörünün görülme riski baya yüksektir.

Yumurtalık Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Birçok kişi bu hastalığın belirtilerini anlayamaz. Çünkü bu hastalığın tipik bir bulgusu yoktur. Yumurtalık tümörünün belirtileri arasında diğer hastalıkların belirtisi olan karında şişlik, ağrılar ve mide rahatsızlıkları sıralanabilir. İlerleme safhalarında ise karında oluşan kitle, aşağı doğru bir basınç, sıvı birikimi, bağırsak şikâyetleri ve diğer organlara baskı yapabilecek şekilde idrarda diğer belirtileri arasındadır. Bağırsak alışkanlığının değişiklik göstermesi ve kabız olayı yaşanması. Çok şık idrara çıkma, iştah kaybı, kilo kaybı, vajinal kanamalar, kasıkta dolgunluk, ağrı, gaz ve hazımsızlık gibi belirtiler varsa yumurtalık tümörü şüphelerimiz arasında olmalıdır.

Yumurtalık Tümörü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yumurtalık tümörü tedavisi için cerrahi işlem şarttır. Ameliyatta sadece rahim ve yumurtalıklar değil, vücutta tutulma şüphesi olan tüm dokular alınmalıdır. Yapılan bu cerrahi müdahaleden sonra ise kemoterapi uygulanır. Bu tür kanser vakalarında cerrahi müdahale şarttır. Yumurtalık tümörünün​ tedavisinde tümörün yani hastalıklı kitlenin çıkartılması ya da kemoterapi ile tümörün küçültülmesi amaçlanır. Ameliyat sonrası tümör tekrardan yayılım göstermiyor ise kemoterapiye ihtiyaç duyulmaz. Eğer yayılım gösteriyorsa kitlenin küçültülmesi ya da yok edilmesi için hem kemoterapi hem de radyoterapiye ihtiyaç duyulur. Yumurtalık tümörünün tedavisinde üremenin korunmasına dikkat edilmelidir. Erken yaşta germ hücreli tümörlü yumurtalık ve borderline tipi yumurtalık tümöründe sadece tümörlü olan doku ve yumurtalık alınır. Gebeliği yok etmemek için rahim ve karşı yumurtalık korunur.
" } ] }