{ "title": "Yumurtalıkların Alınması", "image": "https://www.yumurtalik.gen.tr/images/Yumurtaliklarin-Alinmasi-11114.jpg", "date": "21.01.2024 00:40:54", "author": "Peruze Duman", "article": [ { "article": "Yumurtalıkların Alınması, tıp dilinde Ooforektomi olarak adlandırılan, yumurtalıkların birinin veya her ikisinin de ameliyatla vücuttan çıkarılması işlemidir. Bu ameliyat tek başına yumurtalıkların alınması ameliyatı olabileceği gibi rahmin alınması ameliyatı ve diğer ameliyatlarla da birlikte yapılabilir.

Yumurtalıkların Alınması Neden Olur?

Yumurtalık kanseri, fallop tüpünde veya yumurtalıklarda gelişen apseler, iyi huylu tümör veya urlar, rahim içi zarının dışarı sarkması, yumurtalıkların bükülmesi-dönmesi gibi durumlarda yumurtalıkların alınması söz konusu olabilir. Ancak sayılan nedenler her zaman için illede yumurtalıkların alınmasını gerektirmez.

Açık Ameliyat Tekniği ile Yumurtalıkların Alınması

Açık ameliyat tekniğinde karında büyük bir kesi oluşturulur, yumurtalıklar çevresindeki dokulardan ayrılarak alınır. Açık ameliyat tekniği ile yumurtalıkları alınmış bir hastanın iyileşerek normal yaşantısına dönme süresi yaklaşık olarak 6 haftadır.

Laparoskopik Cerrahi Tekniği ile Yumurtalıkların Alınması

Laparoskok cerrahi tekniğinde karında büyük bir kesi oluşturulmaz. 3-4 tane küçük kesi açılarak her birine ince kameralar ve cerrahi aletler sokularak yapılır. Kesilerin içine giren kameralardan alınan görüntüler bir monitörden yansıtılarak yumurtalıklar etrafındaki dokulardan ayrılır ve vücuttan dışarı çıkarılır. Laparoskopik ameliyatla yumurtalık alınması sonrasında hastanın iyileşerek normal aktivitelerine başlaması süreci açık ameliyat tekniğiyle ameliyat olmuş kişiye göre çok daha kısadır. Laparoskopik cerrahi sonrası hasta iki hafta gibi bir sürede normal yaşantısına dönebilir.

Yumurtalıkların Alınması Sonrası Vücuttaki Gelişmeler Nelerdir?

Badem şeklinde olan ve batında rahmin iki tarafında bulunan yumurtalıklar, adet düzenleyen hormonları salgılayan, yumurta içeren organlardır. Yumurtalıkların her ikisinin de alınması işleminden sonra bu hormonlardan yoksun kalan vücutta dengeler değişir. Yumurtalıklardan sadece biri herhangi bir sebeple alınmış ise o kişi hamile kalabilir. Çünkü gebeliğin oluşmasını sağlayan tüp ve yumurtalıklardan birinin mevcudiyetidir ve yumurtalıklarından ve tüplerinden bir duran kadın şayet yaşı ilerlemiş değil ise gebe kalıp çocuk sahibi olabilir. Ancak her iki yumurta ve tüpler de alınmışsa kendiliğinden gebe kalması olasılığı artık yoktur, o kişinin hamile kalması sadece yumurtalık bağışı ile mümkündür ki bu uygulama ülkemizde yasaklanan bir uygulamadır.

Yumurtalıkların her ikisinin de alınması durumunda kişide; depresyon, kaygı hali, huzursuzluk, ani sıcak basmaları, kemik erimesi, hafıza sorunları, cinsel isteksizlik, kalp hastalığı, vajinanın kuruması gibi rahatsızlık ve sorunlar birbirini izler. Bu nedenle yumurtalık alınması işlemleri genellikle 45 yaşın öncesinde gerekmedikçe yapılmamalıdır.

Yumurtalıkların alınması ameliyatından sonra kadınların adet görmeleri mümkün olsa da bu adetler düzensiz ve zamansız kanamalar şeklinde olacaktır. Çünkü adeti düzenleyen hormonları salgılayan organlar yumurtalıklardır.
" } ] }