{ "title": "Yumurtalıkta Kist Neden Olur", "image": "https://www.yumurtalik.gen.tr/images/yumurtalikta-kist-neden-olur.jpg", "date": "19.01.2024 14:02:54", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "Yumurtalıkta kist neden olur?

Doğurganlık yaşına giren her kadında çok sık görülen bir rahatsızlıktır yumurtalıkta kist. Yumurtalıkta oluşan genellikle zararsız olup bir süre sonra kendiliğinden geçmesine rağmen, kistlerin büyüyüp, zararlı hale gelebileceği düşüncesi ile doktorlar tarafından yumurtalık kistleri izlenmektedir. Yumurtalık kistleri çok küçük ve genellikle zararsız olduğu için ortaya çıkışında herhangi bir belirti vermezler. Tesadüfen ortaya çıkan, yumurtalık kistleri, karında oluşabilen bir ağrıyla ya da kanama, patlama ve burkulma belirtilere sebep olabilirler. Yumurta kistlerinin birçoğu işlevsel kist türünde olup 2 ay gibi bir sürede kendiliğinden geçmektedirler. Ancak yumurtalıkta bulunan kist boyutu büyük ve çok şikâyetçi olduğunuz durumlar var ise bu kistlere hormon tedavisi uygulamakla birlikte, cerrahi müdahalelerde gerekebilir.

Yumurtalıklar, her adet döneminde bir yumurta üretmektedir. Bu yumurtalıklar ceviz büyüklüğünde olmaktadır. Oluşan yeni yumurtalıklar, yumurtalığın bir su kesesi olan yerinde yerleşir ve orada büyür. Adet günlerinizin 5. Gününde östrojen hormonu olası oluşabilecek hamilelik için bu kesesini kalınlaştırır. Adetten 14 günü geldiği zaman ise 2-3 cm çapında ve toz zerresi büyüklüğünde yumurta oluşur. Bu döngüye de yumurtlama adı verilmektedir. İşte kadınlar bu yumurtlama döngüsü zamanlarında hamile olabilirler.

Yumurtalık kistleri ele alındığında, çok küçük oluşan bu kistler, hiçbir belirti vermezler. Yumurtalıklarda herhangi bir kist gibi soru çıktığında diğer organlar gibi herhangi bir belirti vermez. Bundan dolayı yumurta kistleri büyüdüğünde bile ağrı gibi bir sıkıntı yapmazlar. Ancak siz doktora rutin kontrole gittiğiniz zaman tesadüfen ortaya çıkabilirler. Yumurtalık kistleri en fazla 25 cm'ye kadar büyüyüp gelişseler de kadının karnında herhangi bir şişliğe neden olmazlar. Diğer adı ile over kistleri de adı verilen yumurta kistleri habis denilen kötü huylu kistler ve selim adıyla iyi huylu kistleri oluşturmaktadırlar. Ancak genellikle yumurta kistleri selim, yani iyi huylu olan yumurta kistleri ortaya çıkmaktadırlar.

Yumurtalık kistlerinin en sık belirtileri, en sık görülen bir belirtisi olup adet düzensizlikleri çok sık karşılaşılır bu durumla. Karın kısmında şişlik oluşumu, sindirim sistemi bozuklukları, çok sık idrara çıkma, kasık ve karın ağrısı gibi belirtiler yumurtalık kistlerinin habercisi konumundadırlar. Bazı kistler habis, yani kötü huylu olduğunu da söylemiştik. Bu kötü olan yumurtalık kistleri, yumurtalık kanserine yol açabilmektedir. Yumurtalık kanserine yakalanma riski yaş ilerledikçe artmaktadır. Yine yumurtalık kanseri de herhangi bir belirti vermemekle birlikte takip edilmesi gerekmektedir. Eğer olur ki karın kısmında büyüme ve şişme, uzun süre devam edip geçmeyen mide bulantıları ve mide yanması, aşırı iştah kaybı kasık ağrısı gibi belirtilerinden biri ile karşılaşırsanız erken tanı için doktora başvurmanız gerekmektedir. Erken yanı ile yumurtalık kanserini çok hızlı bir şekilde yenmek mümkündür. Bu belirtilerden eğer birini taşıyorsanız hemen vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekmektedir.

Yumurtalık kistleri genellikle herhangi bir kontrol esnasında tesadüfen öğrenilmektedir. Doktorlar bu yumurta kistlerinden emin olmak için bazı görüntüleme cihazlarından yardım alarak araştırma yaparlar. Ses dalgalarını kullanarak iç organların görüntüsünü dışarıya veren ultrason, kandaki bazı değerlerin artmasından dolayı bu teşhisten emin olabilir ve laparoskopi, yani doktorun vücudun içine bakarak tedavi etmesi yumurta kistlerini görüntülemek içinde kullanılmaktadır.
" } ] }