Yumurtalık Nakli, Yumurta donasyonu bizzat çocuğuna sahip olamayacak bir bir sürü kadına çocuk sahibi olabilme olanağını sunmaktadır. Yumurtayı veren ve alan eşlerin yeteri kadar bilgilendirilmesi ve çeşitli hastalıklar aracılığıyla araştırılması bir sürü önemlidir. Eşler olayın ruhsal, yasal ve ahlaki yönü ile alakalı kurallardan haberdar edilmelidirler.
Kimlere Yumurta Donasyonu Önerilir?
Rahmi olan erken menapoza giren ve yumurta üretemeyen kadınlar (40 yaş altında %1-2 kadın bu problemle karşın karşıyadır). Endometriozis, enfeksiyon ya da kanser nedeni ile yumurtalıkları alınmış kadınlar. Fonksiyon göremeyen overle doğan genetik bozukluğu olan bayanlar (Turner Sendromu). Yumurta geliştirici ilaçlara az ya da hiç cevap vermeyen kadınlar. Genetik huzursuzluk taşıyıcısı olan ve bu rahatsızlığı çocuklarına geçirme riski olan kadınlar (hemofili, Duchenne's muscular distrofisi, Huntington's koreası gibi). Kromozomal anomaliye bağlı tekrarlayan düşük yapan kadınlar. Bu tarz durumda rahatsızlığın anne karnında tanısı olup gebelik sonlandırılabilmektedir, ancak bu eşler amaçlı bir sürü travmatik olmaktadır. Bu eşlere tüp bebek uygulanıp embriyo biyopsisi ile sağlam çocuklar seçilir ve rahim içine yerleştirilebiliyor.
Yumurta Donasyonu Amaçlı Vericilerin Seçilmesi
Yumurtayı bağışlayan birey çiftin bildiği birisi ya da hiç tanımadığı kişiler olabilir.
Yumurta bağışlayan kişiler 20-28 yaş içerisinde ve sağlıklı kişiler olmalıdır.
Daha öncesinde sağlıklı çocuk doğurmuş olanlar tercih edilir.
Zeka geriliği ile alakalı aile hikayeleri olmamalıdır .
Bulaşıcı hastalıklar istikametinden (Hepatit B, Hepatit C, AIDS, Sitomegalovirus, Sifiliz, Klamidya) sağlıklı olmalıdır.
Psikolojik anlamda sağlıklı olmalıdır.
Aile hikayelerinde kalıtsal hastalıklarla alakalı sıkıntı olmamalıdır.
Fiziki özellikler (boy, kilo, saç rengi, göz rengi, ten rengi) ve kan grubu istikametinden alıcı aile ile uyumlu olmalıdır.
Verici amaçlı tarama testleri
Vericiler enfeksiyon hastalıkları (HIV, hepatit B ve C, sitomegalovirus, sifiliz, klamidya), genetik hastalıklar (karyotip analizi ve kistik fibrosis taraması) aracılığıyla araştırılmalı, kan grupları ve Rh durumları incelenmeli. Bazı etnik kökeni olanlarda talasemi (akdeniz anemisi) ve orak hücreli anemi aracılığıyla taramalar yapılmalıdır.
Alıcı Çiftin Değerlendirilmesi
Doktor çiftin tıbbi ve aile hikayesini incelemeli ve gerekli olan muayeneleri yapmalıdır. Çift iyileştirme aşamaları ile alakalı bilgilendirilmelidir. Hekim alıcının rahimini değerlendirmek amaçlı ultrasonografi yapıp, rahim filmi isteyebilir. Kansızlığı saptamak amaçlı kan sayımı ve veren ile eşleyebilmek amaçlı kan grubu analizi istenir. Alıcının kızamıkçık ve sitomegalo viruse karşın bağışıklık durumu incelenir, eğer kızamıkçık geçirmemişse aşı inşa edilerek bağışıklık sağlanır. Hormon testleri yapılmalıdır. Eğer alıcı kadın 40 yaşın üstünde ise kan şekeri seviyesine bakılmalıdır. Çünkü diabet hastalarında gebelik çeşitli komplikasyonlarla seyretmektedir. Tekrar çift HIV, hepatit B ve hepatit C aracılığıyla test edilmelidir. Alıcı ve veren, etnik yapılarına ve saçın rengi, tenin rengi, göz rengi, boyu, kilosu gibi fizik özelliklerine karşı eşlenmeye çalışılacaktır. Sperm analizi şüphesiz yapılmalıdır.
Alıcının Bilgilendirilmesi
Yumurta meydan çift doğacak bebeğin yasal ebeveynleri olacaklarını ve çocuğun bütün parasal sorumluluğunun kendilerine ilişkili olarak ortaya geldiğini bilmelidirler. Alıcı çift iyileştirme sonucu gebelik ya da dinamik doğum olmayabileceği, tedavinin yan etkileri ve çoğul gebelik ile alakalı bilgilendirilmelidir.